Skip to content

VIJF GENERATIES

Bijna honderdnegentig jaar geleden werd de basis gelegd voor het huidige Schräder Mode waar inmiddels al weer de vijfde generatie uit de Schräder familie werkzaam is. Al deze jaren is het goede van Schräder behouden en versterkt. Persoonlijk en vakkundig advies, service, en een goede sfeer blijven de pijlers onder Schräder.

1805

aankoop pand Stromarkt om voettochten van Delden naar Deventer te minimaliseren (foto oprichter/oprichting)
Jan Willem Schräder
Oprichter van Schräder Mode

onze geschiedenis

ONS VERHAAL

nl-dvsa_1522_10_0003-scaled[1]
1805
Jan Willem Schräder opent een manufacturenwinkel aan de Stroomarkt in Deventer.
download
1829
De zoons Bernhard (19), Johannes (16), Euphemia (21) en Maria (6) vestigen zich aan de Stroomarkt dat voornamelijk dienst doet als stoffen magazijn. De geweven linnen stoffen werden o.a. op de markt in Deventer verhandeld.
1834
Jan Willem doet de winkel over aan Johannes die al gauw uit zijn jasje groeit en een pand betrekt op de hoek Engestraat – Stroomarkt: het pand waar de winkel tot 2010 gevestigd zal zijn en nu banketbakkerij Lentelink is gevestigd.
1881
Toen Johannes Schräder in 1881 overleed werkte zijn zoon Fransiscus al zeker 10 jaar in de zaak. Als gevolg van de industriële revolutie deed de machinaal gemaakte kleding haar intrede. Frans breidt de collectie dan ook uit met voornamelijk mantels.
1919
Bij de Kamer van Koophandel staat Schräder dan ook ingeschreven als handel in manufacturen en damesconfectie
1936
Zoon Bernhard kiest ervoor om de manufacturen afdeling op te heffen en zich te concentreren op damesmode. Tijdens de oorlog moesten de Schräders de broekriem flink aanhalen. Kleding was op de bon en voor mode was weinig tot geen interesse. Na de oorlog pakte Bernhard met een lege en zwaar beschadigde winkel de draad weer op. Zijn zoons Ben en Charles bliezen de zaak in de jaren 50 nieuw leven in.
1958
Het koophandels register vermeldt dat Schräder tevens de kleinhandel in bontkleding, bontartikelen en dameshoeden uitoefent. Charles opent in Nijmegen met succes een eigen modezaak. Ben gaat in de Engestraat verder onder de naam Modehuis Schräder. Aan de winkel werd een bruidsafdeling en een eigen atelier toegevoegd. En er wordt een filiaal in Zutphen geopend.
1978
Het pand ondergaat een grondige verbouwing. Schräder concentreert zich steeds meer op de verkoop van betere, exclusieve merken, verbonden aan een goed verkoopadvies.
1993
Wederom nemen twee zoons het stokje over van een eerdere generatie. Dit keer nemen Ben jr en Frans Schräder de leiding over van de vestiging in Deventer. De vestiging in Zutphen wordt overgedragen aan Paul Hogema, die sinds de jaren ’70 de rechter hand was van Ben sr. Ben jr. heeft begin 21eeeuw een functie buiten de modebranche aanvaard en Frans en zwaait sindsdien de scepter over dit bekende modehuis in Deventer. In 2009 is Schräder verhuisd van de Engestraat naar de locatie aan de Lange Bisschopstraat. Na twaalf jaar is het tijd voor een nieuwe stap. Door de veranderingen in de retail en de coronapandemie heeft Frans besloten het grote pand te verlaten en te kiezen voor een kleinere, maar veel knussere winkel. Deze is maar een paar panden verderop gerealiseerd, en wel op Lange Bisschopstraat 9. Vooral de waanzinnige hoeveelheid ramen, het licht, de inrichting, verlichting etc maakt het tot een prettige werkplek voor het Schräder Team, dat altijd klaar staat met goede stylingadviezen en een kopje koffie.”